Czym kierować się podczas wyboru sprzętu do lokali gastronomicznych? Co musi być tutaj naszym najważniejszym priorytetem?

Własny lokal gastronomiczny to duże wyzwanie dla początkującego przedsiębiorcy. Regulacje z sanepidu jeśli chodzi o pracę z artykułami spożywczymi to jedna rzecz, ale duża ilość sprzętu, w jaki musimy wyposażyć dane miejsce to następna sprawa. Spora ilość środków, które musimy zainwestować na początku odstrasza niektórych. Jednak jeżeli już podejmiemy decyzje, iż chcielibyśmy taki lokal gastronomiczny prowadzić to musimy wiedzieć czym powinien cechować się sprzęt, w jaki musimy taką restaurację wyposażyć. Na jakie rzeczy zwracać uwagę?

fotka - firmy
Autor: Marcin Polak
Źródło: http://www.flickr.com

Kiedy nabywamy konieczne urządzenia gastronomiczne serwis powinniśmy mieć zapewniony przez spółkę od której tego typu sprzęt nabywamy. Musimy zwrócić na ten aspekt uwagę, nie wydajemy przecież małej sumy pieniędzy. Wręcz przeciwnie, niektóre urządzenia potrafią kosztować sporo. Z tego powodu trzeba uważnie sprawdzić jakie są warunki gwarancji oraz na jaki czas po kupieniu tego typu sprzętu mamy zapewniony serwis tego typu urządzeń. Chodzi o to żebyśmy nie zostawali sami z ewentualnym problemem usterek. Często bowiem naprawa może nas sporo kosztować, nie mówiąc już o szukaniu odpowiedniego specjalisty, który potrafi tym konkretnym urządzeniem się zająć. Może się to okazać niezwykle trudne, dlatego warto mieć na uwadze takie rzeczy.

Jak otwieramy własny lokal z myślą o obsługiwaniu dużej ilości osób, to dobrze jest prócz estetyki oraz wydajności spojrzeć też na energooszczędność. Konkretne urządzenia mogą różnić się klasą energetyczną. Mogą pochłaniać mniejszą lub większą ilość prądu. Na dłuższy czas takie oszczędności to może być sporo gotówki, którą można przeznaczyć na coś innego. Szczególnie, że specjalistyczne sprzęty to często urządzenia, które potrzebują dużej mocy. Przykładowo urządzenia chłodnicze wrocław ma w ofercie bardzo różne, jednak klasa energetyczna to kwestia, na którą trzeba zwracać dużą uwagę. Przecież niektóre z takich urządzeń są włączone często 24 godziny na dobę. Z tego powodu oszczędność energii powinna być dla nas czymś bardzo ważnym.

Oprócz powyższych rzeczy musimy sprawdzić stosunek jakości do ceny. Niestety nie każdy drogi sprzęt jest na wysokim poziomie. Dlatego jakość powinna być taką cechą, na jaką trzeba zwrócić uwagę. Musimy pamiętać, że kupujemy sprzęt na lata więc powinien nam on długo i bezproblemowo służyć. Od jego jakości zależy też jakość jedzenia, które przecież musi spełniać wiele norm. Dlatego też właśnie nasza dbałość o poziom sprzętu to dbałość o jakość pokarmów, które chcemy w naszym lokalu serwować.